Orkide Yetiştiriciliği

Orkidelere narin çiçekleri , hoş görünüşü, cazip güzelliği ile tüm dünyada önemli bir yere sahip olan çok güzel bir bitkidir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olması kesme çiçek yetiştiriciliği için oldukça önem taşır. Orkidelerin anavatanları tropik ve yarı tropik olan bölgelerdir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok kullanılan ve önemli bir yere sahip olan bir bitkidir. Orkideler diğer bitkilere nazaran daha fazla ilgi isterler.

BAKIMI VE YETİŞTİRİCİLĞİ : 
Orkide yetiştiriciliğine ilk önce üzeri bol tomurcuklu ve birkaç çiçeği açmış olgun bir bitki satın alınmalıdır. Bitki kış mevsiminde alınmışsa eve getirilene kadar soğuktan korunmalıdır. Orkideyi yetiştiriceğiniz ortamı da bitkiyi almadan önce hazırlamış olmanız gerekmekte.
Orkide gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan yerleri çok sever. Gündüz 20- 25 ile gece 16 - 18 C derece sıcaklıklar orkideler için ideal sıcaklıklardır.
Direk güneş ışığı almayan yerlerde durmaları daha iyi olacaktır. Kış aylarında ise ışığın olmadığı durumlarda yapay ışıklandırma kullanılabilir. Örneğin florasan lambalar kullanılabilir. Bitkinin günde 14 - 15 saat ışık alması çiçek sayısını ve kalitesini artıır.
Kışın bitki sulanırken oda sıcaklığında su verilmelidir. Kireç miktarı bol olan sular kesinlikle verilmemelidir. Sulama yapılırken toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir.Sulama yapılırken yapraklara ve çiçeklere su temas etmemesine çok dikkat edilmelidir. Sulama işlemleri daima sabah yapılmalıdır. Akşam yapılan sulamalar bitkinin çürümesin neden olur.
Bitkinin sağlıklı görünmesi durumunda saksı değişimine gidilmemelidir. Ne zaman ki bitki solmaya başladı, bitkinizde bir değişiklik hissetmeye başladınız , o zaman uygun koşullarda bitkinin saksısını değiştirebilirsiniz. Saksı toprağı için özel torf ile karışım yapılmalı ve besin takviyesi yapılmalıdır.
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmezler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız