Kaktüs Yetiştiriciliği ve Bakımı


Kaktüs bitkisi; çok fazla çeşidi olan, genelde dayanıklı, kolay şekilde yetiştirilebilen bir bitkidir. Genelde çöllerde görmeye alıştığımız bitki, zor şartlarda da hayatını devam ettirebilme özelliğine sahiptir. Dikenleriyle bilinen kaktüsler türlerine göre de çok güzel çiçekler açabilmektedir. Hemen her boyda yetiştiriciliğini yapabileceğiniz kaktüsler bulunmaktadır. Her türünün ekolojik istekleri birbirine benzemektedir. 
Yalnız dikkat edilmelidir ki bazı türlerinin dikenleri zehirli olabiliyor. Bu türlere dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde elinizi değmeniz, elinize batması sonucu ufak tefek sıkıntılar çıkarabiliyor. Seçim yaparken bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Ne kadar dikenli olsalar da aslında çok sevimli ve güzel görünümlü bitkilerdir. Hemen hemen her evde bulunur ve yetiştirilmesi çok kolaydır. 
Kaktüs Bitkisi Yetiştiriciliği
Kaktüs Yetiştiriciliği
Foto Kaynağı: https://www.vivense.com/kuru-cicekli-kaktues-modeli.html

KAKTÜS BİTKİSİNİN BAKIMI VE SULANMASI : 

Kaktüsler genelde susuzluktan değil de aşırı sulamaktan ölen bitkilerdir. Susuzluğa çok dayanıklı oldukları için fazla sulanmayı sevmezler. Bu yüzden dikkat edilmeli kaç gündür sulamadım diye fazla su verilmemelidir. Aşırı su kaktüs köklerinin çürümesine neden olmaktadır. Genel olarak suya ihtiyaç duydukları dönem ; büyüme dönemleridir. Bu dönemlerde ilkbahar yaz dönemleridir. Bu dönemlerde rahatça sulanabilirler ancak diğer dönemlerde kesinlikle dikkat edilmelidir. Genelde mart ayı sonlarında hafif sprey şeklinde sulanmalıdır. Nisandan mayıs ortalarına kadar 15 - 20 gün arayla devam edilir. Eylül başına kadar 1 -2 haftada bir şeklinde devam edilir. Tekrar azaltılarak ekim ayı başlarında sulama kesilir. Kışın birkaç gün haricinde sulanmaz. Buna çok dikkat edilmelidir. Çünkü bu dönemde sulanırsa kökleri çürüyebilir. Kaktüslerin suyu bünyesinde depo edebilme özelliğine sahip bitkiler olduğunu unutulmamalıdır. 

Kaktüslere su verilirken tek şart iki sulama arasında toprağın tamamen kurumuş olmasıdır.
Sulamanın en iyi yapılacağı vakit günün erken saatleri ya da akşam üstüdür. Parlak ve çok güneşin olduğu zamanlarda sulama işlemi bitkileri yakabilir.
Aşırı soğuk ve rutubetli ortamlarda tutulan kaktüslerin gövdelerinde çürümeler meydana gelebilir. Eğer bu tür çürümeler olursa bu bölge kesilerek diğer bölge tekrar dikilebilir.
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır
Kaktüs Bitkisinin Bakımı
Foto Kaynağı:https://www.sabah.com.tr/yasam/kaktus-bakimi-nasil-yapilir-ne-zaman-cicek-acar-iste-kaktus-bakiminin-puf-noktalari-4740989

Bakımı Hakkında Pratik Bilgiler:

Evde, bir pencere kenarında bakmakta olduğunuz dikensiz bir tür, bir iki sene içinde yavaş yavaş tozlanmaya başlar. Toz birikimi zaman içinde kaktüsün ışık alışını engeller, bundan dolayı kaktüslerin temizlenmesi gerekir. Dikensiz türlerde bu işi bir fırça yardımıyla halledebilirsiniz, ama eğer dikenliyse, bu durumda bir saç kurutma makinesini 15 cm kadar uzaktan, (soğuğa ayarlı olarak) üfleterek tozu uzaklaştırabilirsiniz. Yaz döneminde hortumla yıkamak da düşünülebilir, ama bu işi sabah saatlerinde, güneş şiddetlenmemişken yapmak ve bitki kuruyana kadar gölgede tutmak gerekir. Aksi halde gövdede kalan su damlaları yanmaya neden olabilir. Yıkadığınız suyun kireçli olması halinde gövde üstünde beyaz lekeler oluşabilir.
Kaktüs bitkisi soğuk ve karanlık ortamları sevmeyen bir bitkidir. Bundan dolayı evde güneş alan bölgelerde yetiştirilmelidir. Özellikle güneş ışığı miktarının azaldığı kış aylarında bu konuya çok dikkat edilmeli, mümkünse kaktüsünüzü güneş gören pencere kenarına koymalısınız. Günde en az 6-7 saat güneş almalıdır. 
Toprak isteği olarak hemen her tür toprakta yetişebilir. Ancak en güzel gelişimi geçirgenliği fazla olan topraklarda sağlarlar. Özellikle kumlu toprak karışımı varsa bu çok güzel bir tercih olacaktır. Sulama yaptığınızda bu toprak suyu daha iyi geçirerek tüm köklere yayacaktır. 
Eğer saksı yetiştiriciliği yapıyorsanız saksı tabağında biriken suyu hemen boşaltmalısınız. Aksi halde kaktüs kökleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. 4-6 yıllık bir kaktüsünüz varsa saksı değişimi zamanı gelmiş demektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız