Açelya Yetiştiriciliği

Değişik birden çok renge sahip çiçekleri olan , iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilen hoş ve yetiştiriciliği kolay bir bitkidir.
Doğrudan güneş ışığını sevmeyen bir bitkidir. Bu yüzden dolaylı yollardan  güneş alan bölgeleri daha çok severler. Bitkinin çok fazla sıcakta ya da çok fazla soğukta kalması bitkinin yapraklarına ve çiçeklerine çok zarar verir. Açelya hava akımlarından çok kolay etkilenen bir bitkidir. Bu yüzden hava akımlarının olduğu yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında bulunduğu ortamın en düşük sıcaklık değeri 14 - 15 C derecenin altında olmamalıdır.
Kış aylarında bitki aşırı soğuklardan korunmalı ve su miktarı azaltılmalıdır. Saksı toprağının nemli olması su ihtiyacı için yeterli olacaktır. Yaz aylarında su ihtiyacı artar. Bu yüzden düzenli bir şekilde sulaması yapılmalıdır. Ancak aşırı sulamaya karşı dikkat edilmelidir. Sulama yapılırken su bitkinin her bölümüne ulaşmalıdır. Sulamadan sonra bitkinin tabağında su birikmemesine çok dikkat edilmelidir. Bu durum bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir.

Açelya sulanırken kullanılan su miktarı , sulama kabının büyüklüğü ve ölçüsü değiştirilmemelidir. Kış aylarında verilen su oda sıcaklığında olmalıdır. Aşırı soğuk su bitkiye zarar verir.
Açelyanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemi ile olur. Bitkinin köklerinden büyüyen ve kendisine benzeyen yavru bitkilerin dikkatli bir şekilde ayrılarak yeni saksılara dikilmesiyle üretimi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız