Begonya Yetiştiriciliği

Pek fazla sıcağı ya da pek fazla soğuk iklimi sevmeyen bir bitkidir begonya. Kış aylarında en düşük 14 - 15 C derece sıcaklığa dayanabilirler. Daha aşağı sıcaklıkta bitki ölür. Kış aylarında begonyaların aşırı soğuktan korunarak , toprağının kurumamasına dikkat edilmelidir. Sulaması aksatılmamalıdır ancak kış aylarında da çok su verilmemelidir.
Yaz aylarında bitkinin sulanmasına çok dikkat edilmelidir. Günde en az iki kez düzenli olarak su verilmelidir. Ancak saksı tabağının içinde su kalmamasına çok dikkat edilmelidir. Su birikmesi durumunda bitkinin kökleri çürür. Begonya bitkisi sulanırken her defasında aynı ölçekli kabın kullanılmasına dikkat edilmelidir. Sulanması aynı günde ve aynı saatlerde yapılırsa bitkinin daha canlı ve uzun süre yaşanması sağlanır. Kış günlerinde çok soğuk su verilmemelidir. Begonyanın büyümesine en büyük engellerden bir tanesi ; sık sık saksı değiştirmek ve büyük saksı kullanmaktır.

Begonyanın üretilmesi ve çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılır. Bitkinin köklerinden çıkarak üst kısımlara doğru ayrılan bölümler bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu çıkan yeni bitkileri dikkatli bir şekilde zarar vermeden alıp saksıya dikilirse yeni begonyaların üretilmesi de sağlanmış olur. Bu yöntem hem zahmetsiz hemde çok zaman almayan bit yöntemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız