Palmiye Yetiştiriciliği - Palmiye Çeşitleri


Palmiye genellikle tropik bölgelerde gördüğümüz yuvarlak gövdeye sahip , geniş yaprakları olan ve 1000 den fazla çeşide sahip olan bir bitkidir. 
Üretimi : Aşı , kökten ayırma ve tohum yöntemiyle olmaktadır

Ekolojik İstekleri :

Sıcak, ılıman ve güneşli iklimlerden hoşlanırlar. Uzun süreli donlardan zarar görürler. Taban suyu problemli olmayan, besince zengin topraklarda iyi gelişirler. Kısacası, verimli ve geçirgen topraklardan hoşlanırlar. Kuru ve kurak topraklara uyum sağlayabilirler.
Yetiştirilmeye uygun olan bölgelerde peyzajda kullanılan önemli bitkilerdir. Görmeye alışık olduğumuz yerler ise ; havuz kenarları ya da caddelerdir. 
Çok çeşidi bulunan bu bitkinin birkaç türüne ait bilgileri sizlerle paylaşalım: 

ÇÖL PALMİYESİ : 

Çöl Palmiyesi Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişmektedir. Boyu 20 metreye kadar ulaşabilir. Fotolarda görüldüğü üzere bahçelerde çok güzel bir görüntü oluşturmaktadır. 8-10 metre boylarında siyah renkte meyveleri oluşmaktadır. Genellikle nemli bölgelerde bahçe peyzajında sık tercih edilen bitkilerdendir. 
Üretimi : Bu bitkinin üretimi ve çoğaltılması tohumdan ya da kökten ayırma ile olmaktadır. Çok kurak ve çok sıcak bölgelerde derin topraklarda çok iyi  gelişir. Sıcak rüzgarlara ve çöl havasına dayanıklıdır. 

DATÇA HURMA AĞACI : 
Akdeniz kuşağı bitkisidir. Boyu genellikle 10 - 15 metreye kadar ulaşabilmektedir. 
Üretimi : Bu bitkinin üretimi tohumla ve kökten ayırma yöntemi ile olmaktadır. Sıcak Akdeniz ikliminde , sıcak ve güneşli iklimde , hafif kumlu ve çakıllı topraklarda çok iyi gelişir. 

AKDENİZ BODUR PALMİYESİ : 

Akdeniz bölgelerinde rahatlıkla yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de rahatlıkla yetişebilmektedir. Boyu 90 - 150 cm arasında değişmektedir. Yavaş büyüyen bir bitkidir ve çok gövdeli ışık ağacıdır. 

1 yorum:

En Çok Okunan Yazılarımız