Karanfil Çiçeği

Karanfil çiçeği ülkemizde yetiştiriciliği oldukça büyük yere sahip olan bir bitkidir. Ülkemizde kesme çiçekçiliğin yaklaşık % 60 kısmını karanfil oluşturur.

Karanfil drenajı iyi yapılmış, hafif tınlı topraklardan iyi tınlı topraklara kadar iyi gelişen bir bitkidir. Organik maddeler bakımından zengin topraklarda gelişiminin çok iyi olduğu gözlenmiştir. Karanfil çiçeği için sıcaklık oldukça önemli bir etmendir. Bitki içi gece sıcaklığı çiçek kalitesini doğrudan etkileyen bir etmendir.

Üretimi üç yöntem ile yapılmaktadır :
  1. Tohumla Üretim 
  2. Meristem Kültürü ile Üretim
  3. Sürgün Ucu Çeliklerinin Köklendirilmesi ile Üretim 
Tohumla üretim ıslah çalışmalarında kullanılan bir yöntemdir. Meristem kültürü ile çoğaltma 0.5mm büyüklükteki sürgün ucu labaratuvar da aseptik koşullar altında büyütülmesi ile yapılmaktadır. Genellikle virüssüz, patojensiz fide elde etmek için bu yönteme baş vurulur. Karanfilde ticari çoğaltma hastalıksız sağlam anaç fidelerden alınan sürgün ucu çeliklerin köklendirmesi ile yapılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Cheap Web Hosting | Top Web Host | Great HTML Templates from easytemplates.com.