Karanfil Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği

Karanfil çiçeği ülkemizde yetiştiriciliği oldukça büyük yere sahip olan bir bitkidir. Ülkemizde kesme çiçekçiliğin yaklaşık % 60 kısmını karanfil oluşturur. Kesme çiçekçilik sektöründe başı çeken çiçekler arasında yerini almaktadır. 

Çiçekleri genellikle kırmızı, beyaz ve pembe renklerde olmakla beraber farklı renklerde türleri de görülmektedir.

kırmızı karanfil
Karanfil Bakımı ve Yetiştiriciliği

Karanfil hem dış mekanda hem de iç mekanda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir. Dikkat edilmesi gereken kısım günün en az yarısına yakın güneş alması sağlanmalıdır. Işıktan mahrum kalırsa gelişimi de yavaşlayacaktır. Karanfiliniz cılız kalacaktır. Ancak yazın çok sıcak aylarda dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Aşırı sıcak ve güneşli günlerde serin gölgelik yerlerde bulundurmalısınız. Eğer bu gibi zamanlarda evde yetiştiriciliğini yapıyorsanız gölgelik bir alana alınız. Eğer dışarda yetiştiriciliğini yapıyorsanız bir ağaç gibi bitkinin gölgesine denk gelmesini sağlayınız. Aksi halde aşırı sıcak ve güneş de karanfil bitkisine zarar verecektir. 

Karanfil Bitkisi Toprak İsteği:

Karanfil drenajı iyi yapılmış, hafif tınlı topraklardan iyi tınlı topraklara kadar iyi gelişen bir bitkidir. Organik maddeler bakımından zengin topraklarda gelişiminin çok iyi olduğu gözlenmiştir. Ancak hemen her tür toprakta karanfil yetiştirilebilir. Fazla toprak seçmez. Karanfil çiçeği için sıcaklık oldukça önemli bir etmendir. Bitki içi gece sıcaklığı çiçek kalitesini doğrudan etkileyen bir etmendir.

Karanfil Yetiştiriciliği
Karanfil Bakımı ve İstekleri

Karanfil Çiçeği Su İsteği: 

Karanfil aşırı su sevmeyen bir bitkidir. Bundan dolayı sulamasını yaparken toprağına bakarak sulama yapmalısınız. Toprak yüzeyi kurumuşsa su zamanı gelmiş demektir. Eğer toprak nemli ise sulama yapmayınız. Bitkinizin nem ihtiyacını karşılamak için ara sıra yapraklarına bir fısfıs yardımı ile su püskürtme işlemi yapabilirsiniz. Bu karanfilin çiçek ve yapraklarının nem ihtiyacını karşılayacaktır. Saksıda yetiştiriyorsanız mutlaka saksının altında drenaj deliklerinin olmasına dikkat etmelisiniz. Saksı tabağından biriken suyu da hemen boşaltmanız gerekiyor. Aksi halde karanfilin kökleri zarar görebilir. 

Karanfil Bitkisi Nasıl Çoğaltılır: 

Üretimi üç yöntem ile yapılmaktadır :
  1. Tohumla Üretim 
  2. Meristem Kültürü ile Üretim
  3. Sürgün Ucu Çeliklerinin Köklendirilmesi ile Üretim 
Tohumla üretim ıslah çalışmalarında kullanılan bir yöntemdir. Meristem kültürü ile çoğaltma 0.5mm büyüklükteki sürgün ucu labaratuvar da aseptik koşullar altında büyütülmesi ile yapılmaktadır. Genellikle virüssüz, patojensiz fide elde etmek için bu yönteme baş vurulur. Karanfilde ticari çoğaltma hastalıksız sağlam anaç fidelerden alınan sürgün ucu çeliklerin köklendirmesi ile yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız