Zambak Yetiştiriciliği

Zambak çiçeği renkli ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Saksıda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz ve salonlarınız için vazgeçilmez olabilecek çiçeklerden birisidir. Zambaklar günümüzde daha çok düğünlerde gelin çiçekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü görünümü ve zarafeti ile ön plana çıkan bir çiçektir. Bu yüzden gelin çiçeği olarak çok sık tercih edilen bir bitkidir. 

Çok güzel kokuya sahiptir. Soğanlı bir bitkidir. Bu yüzden üretilmesi ve çoğaltılması kolaydır. Genelde saksı bitkisi olarak tercih edilen zambak çiçeği dış mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Kesme çiçekçilik sektöründe çok sık tercih edilen bir bitki olması onu ön plana çıkarmıştır.

Zambak Yetiştiriciliği
Zambak Çiçeği Yetiştiriciliği

Zambak Çiçeği Nasıl Dikilir?

Zambaklar soğanlı bitki olmalarından dolayı üretimi yapılırken soğanları ile çoğaltılırlar. Soğanlar saksılara dikilirken yaralanmamasına çok dikkat edilmelidir.

Soğanlar dikilmeden önce toprak güzelce havalandırılmalıdır. Toprağı havalandırmanın en iyi yolu onu işlemektir. Soğanlar dikilmeden önce toprak güzel bir şekilde işlenmelidir. 

Dikkatli bir şekilde ekilmelidir. Soğan seçiminde de dikkatli olunmalıdır. Ekilecek soğanlar iri ve sağlıklı olmalıdır. Soğan dikimi için en uygun zaman ise sonbahardır.  

Zambak Çiçeğinin Su İsteği

Yaz aylarında sıcak yerlerde bitkinin terleme miktarı artacağı için verilecek su miktarının artırılması gerekmektedir. Özellikle bikinin gelişme dönemince ve çiçeklenme dönemlerinde suya ihtiyacı daha da fazla olur.

Sulama konusu çok önemlidir. Bitkiye su verilirken aynı miktarda ve aynı saatlerde verilmesi daha iyi olacaktır. Bitki öyle benim şu zambakları bi sulayım geleyim şeklinde sulanmamalıdır. Böyle bir sulama bitkiye zarar verecektir.

Kışın sulama yapılırken çok soğuk su verilmemesine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca bitki kışın suya pek ihtiyaç duymaz. Toprağının nemli kalması yeterli olacaktır. Kışın çok su verilmesi bitkinin ölümüne neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız