Afrika Menekşesi Yetiştiriciliği

Afrika menekşesi hem iç mekanlarda saksı yetiştiriciliğinde hem de dış mekanlarda bahçe ve bordür süslemelerinde kullanılan çok güzel bir süs bitkisidir. Yalınkat yaprakları, çeşitli renklerde açan orta irilikte çiçekleri ile dikkatleri üzerine çeker.

Afrika menekşesi bizim bildiğimiz normal menekşeden farklı bir bitkidir. Tropik bir bitki olduğu için soğuklardan hemen etkilenir. Bu yüzden kışın yetiştiriciliği yapılırken bu husus dikkate alınmalıdır. Saksı yetiştiriciliğinde kış aylarında bulunduğu yerin soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

afrika menekşesi bakımı
Afrika Menekşesi Yetiştiriciliği

Sıcaklık ve Güneş İsteği

Afrika menekşesi bol aydınlık yerleri sever. Tropik bir bitki olduğu için nemi seven bir bitkidir. Aşırı sıcaklarda çiçekleri hemen solar. Maksimum sıcaklık 26 C derece olmalıdır.

Minimum sıcaklık seviyesi ise 15 C derece olmalıdır. Bu sıcaklığın altında bitkinin gelişmediği gözlenir.

Toprak İsteği:

Afrika menekşesinin toprak isteği ; fazla nemli olmayan, humuslu, yaprak ve dal çürüntüsü olan, lifli topraklardır. Humuslu bahçe toprağı, torf ve perlit karışımı iyi bir karışım olabilir afrika menekşesi için.

Ekildiği saksı büyük olmamalıdır. Afrika menekşesi derin toprağı sevmez. Havadar toprakları sever bu yüzden küçük saksılar idealdir.

Sulama işlemi bitkinin toprağının yüzeyi iyice kuruduktan sonra yapılmalıdır. Sulama işlemi oda sıcaklığındaki su ile yapılmalı. Sıvı bitki besinlerinden haftada bir kez suyuna karıştırılıp verilmesi iyi olacaktır. İyi çiçeklenmesi için gıda takviyesine ihtiyaç vardır.
Çoğaltılması için en uygun zaman İlkbahar ve yaz aylarıdır. Tek yaprak çeliği ile kolayca çoğaltılır.

afrika menekşesi
Afrika Menekşesi Bakımı ve Yetiştiriciliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız