Saksı Çiçekleri Nasıl Sulanmalı

Öncelikle toprak bol bol sulanmalı. Ancak suyun saksının altından çıkması çok önemli. Saksınızın altından su çıkacak şekilde tasarlanmış olması önemli. Suyun tamamen süzülmesi ve saksıda birikmemesi için ayaklı saksı ya da saksının altına birkaç çakıl taşı konulmalı. Ayrıca saksının altında bulunan deliklerden içeri hava girmeli , saksının altından hava girmesi sağlanmalı. Bu sayede bitkinin köklerinin çürümesi de önlenmiş olacaktır.
Sulama sıklığına gelince.. Sulama sıklığı bazı faktörlere göre değişiklik göstermekte. Bu faktörler ; toprağın geçirgenlik özelliği, su tutma özelliği, bitkinin gelişim ve büyüme esnasındaki su ihtiyacı, havanın kurutuculuk özelliği gibi.. Sulama sıklığı bitkinin türüne ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterecektir. Kimi bitkiler için sulama sadece toprağı kuruduğunda, kimi bitkiler için büyüme aşamasında sık sulama gibi durumlar olabilir. Ayrıca mevsimlerin de sulamada büyük önemi vardır. Örneğin bir bitkinin yazın çok suya ihtiyacı varken kışın bu ihtiyaç daha da az olmaktadır.
Mesela orkideler köklerinin sürekli sırılsıklam kalmasını hiç sevmezler. Böyle durumda hemen çürürler. Sulama yapılmadan önce toprağının kurumasının beklenmesi gerekiyor. Ancak bu kuruma oranı da çok önemli. Kuruluk miktarının az olması gerekli. Suyu çok seven bitkilerin sulanması; topraklarının nemli olması ve el ile dokunulduğunda eliniz ıslanıyorsa sulanmamalı, eliniz ıslanmıyorsa sulanma zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde anlayabilirsiniz.
Çöl tipi bitkilerde ; yazın toprak kuruduktan ve nemliliği iyice azaldıktan sonra sulama yapmanız çok iyi olacaktır. Ancak büyüme, gelişme ve çiçeklenme dönemlerinde toprağın çok da kurumasını beklemeyin. Çünkü bu dönemlerde bitkinin suya ihtiyacı yüksek olur. Kışın ise toprak tamamen kurumadıkça sulama yapmayın.
Diğer bitki türlerinde; Önce toprağın çok sulu olmasının gitmesini bekleyin yani toprağın sırılsıklamlığının gitmesini ardın da nemliliğinin azalmasını bekleyin. Bu aşamadan sonra sulama yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız