Bitkiler İçin Yapay Işıklandırma

Bitkiler için yapay ışık
Evinizde olan ve sürekli güneş ışığına ihtiyacı olan bitkilerinizi kışında ışıklanmasını sağlamak, çiçeklerinin güzel ve kaliteli açmasında devam etmesini sağlamak için yapay ışıklandırma yapabilirsiniz. 

Bu ışık miktarı bitkinin fotosentez yapmasına yeterli olmalıdır. Bunun için normal bir florasan lambası yeterli olabilir. Bu lamba bitkinin en az 30- 35 cm yukarısında olmalı. Bazen bu ışıklandırma bitkinin çiçek açması için yeterli olmayabilir. Bunun için özel yapılmış ışıklandırma sistemleri kullanılabilir.

Florasan lambalara alternatif olarak da LED lambalar da kullanılabilir. Bu lambaların önemli özelliğinden bir tanesi çok ışık vermesi ve az elektrik yakmasıdır.

Bu LEDlerin bitkilere uzaklığı ise 20 - 25 cm yukarısında olmalıdır. Aşağıdaki resimlerde örnekleri bulunmakta. Ledlerin çeşitli renklerde olması daha da etkili olur. Bir saksı için 8 - 9 ledli bir düzenek yeterli olmaktadır. İsterseniz daha fazla tasarımını da siz yapabilirsiniz. 

Örneğin ışığı daha fazla yansıtmak için aralara levhalar koyabilirsiniz. Çiçek sayısı ya da saksı sayınız arttıkça lambaların sayısını da artırmanız iyi olacaktır.
Bu yapay ışıklandırma ile bitkilerinize ışık sağlamış olursunuz.

1 yorum:

  1. BİTKİ YETİŞTİME LAMBALARI
    Bilindiği üzere, Bütün canlılar gibi bitkilerinde ışığa ihtiyaçları vardır.
    Bitkiler İçin Yapay ışık:
    Bitkiler, kışın az güneşli günlerinden etkilenir gelişme ve verimlilikleri azalır.. Güneş ışığının yetersiz olduğu bu zamanlarda, Yapay ışık, kullanılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli bitki yetiştirmek için, günlük güneş ışığını takviye ederek, yapay ışıklarla 12-16 saate ulaşan ışıklandırma yapmak gerekir.
    Yapay ışıklandırma da farklı özellikte lambalar kullanılır.
    Bu lambalar genel olarak, Metal Halojenürler (MH) ve Yüksek Basınç Sodyum (HPS) lambalar olarak bilinir.
    Ne yazık ki Ülkemizde Enerji maliyeti, Elektriğin pahalı olmasından dolayı, bu tür bitki yetiştirme lambaların kullanılmamaktadır.

    LED BİTKİ YETİŞTİRME LAMBALARI
    Biz, bitki yetiştirme lambalarında enerji sarfiyatını azaltabilmek, Seralarda verimliliği artırabilmek için, 3 yıl gibi bir süredir, Led bitki yetiştirme lambaları üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
    Son 2 yıldır Seralarda ve farklı özelliklerde, 20 den fazla farklı ışık dalga boyu ve spektrum kombinasyonlarda yaptığımız test ve değerlendirmelerimiz sonucunda, Bitki yetiştirme de verimlilik olarak %60, enerji sarfiyatında %80 gibi değerin üzerinde ciddi sonuçlar elde ettik.
    Bu çalışmalarımız ve aldığımız sonuçlar doğrultusunda artık, Ülkemizde de özellikle Seralarda, Led Bitki Yetiştirme Lambaları kullanılabilir duruma gelmiştir.
    Özellikle 2011 – 2012 kış döneminde seralar ve hobi bahçeleri için yaşanan, soğuk, yağışlı ve kapalı geçen günlerde ışık yetersizliği yüzünden seralarda gerektiği gibi verimlilik oluşmamasından, Led bitki yetiştirme lambalarına olan ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmıştır.
    Bu arada başka yerlerde de gözlemlediğimiz kadarıyla, Bitki yetiştirme ışıkları, özellikle led bitki yetiştirme ışıkları konusunda bir hayli yanlış bilgi ve deneyimler var.
    Unutmayalım ki, her bitki ve yetiştirme alanına göre farklı özelliklerde ışık gereksinimi bulunmaktadır.

    Bu konularda bilgi ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak ve Ülkemizdeki Seralarda ve hobi bahçelerinizde verimliliği artırmak için Led Bitki Yetiştirme lamba ihtiyaçlarınızı karşılamaya hazırız.
    hepinize başarılar diliyorum, Sahin 0.555.221 69 22 www.seraled.com

    YanıtlaSil

En Çok Okunan Yazılarımız