Gül Yetiştiriciliği ve Bakımı

Gül ; hayatımızda önemli bir yere sahip olan, bazen sevgilimize biz sustuğumuzda hislerimizi anlatan, bazen de evimizde dost edindiğimiz, güzelliğini hayranlıkla izlediğimiz yaratılışı harika bir bitkidir. Gülün kalıcı olarak yetiştirmek istiyorsak ; toprak hazırlığını, saksı hazırlığını, büyümesi sırasında bakımını, ilgisini, büyüdükten sonra da bakımını ve budanmasını özenle ve dikkatli bir şekilde yapmamız gerekmektedir. Gül yetiştirmek sabır ve titizlik isteyen bir durumdur.
Gül Fidanı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz : 
  • İlk önerimiz fidanları güvenilir bir seradan almak olacaktır. 
  • Fidanları alırken dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz. Fidanın üzerinde en az 4 adet sağlıklı dal bulunsun 
  • Yapraklarını kontrol edin.Yapraklarında lekeler olmasın ve canlı olsun. 
  • İlkbahar ve Sonbaharda en çok çeşit seçeneğinin olduğu mevsimler olduğu için fidan alırken bu mevsimlerde almanızı tavsiye ederiz. 
  • Sonbaharda ekilen güller toprağına daha çabuk alışır ve sever. İlkbaharda da en güzel güllerini size sunar.

Toprak İsteği :
Gül fazla seçici değildir. Ancak demir bakımından zengin, hafif kırmızımsı, kumlu - killi topraklarda en iyi verimi gösterir. Fazla asitli, kireçli ve besin değeri düşük topraklarda gül yetiştiriciliği yapmak oldukça zordur. Ağaç ve yüksek çalılıkların altına gül dikimi yapılmamalıdır. Hem gölgeden zarar görecektir hem de ağaç kökleri gülün gelişimini engelleyecektir.
Gül aşırı besin tüketen bir biki olduğu için her yıl gübrelenmesi iyi olacaktır. Güllerin çevresi sonbaharda yanmış gübre ile iyice örtülür. Böylece hem gülün kökleri soğuktan korunmuş olur hem de toprak besin yönünden zenginleşmiş olur.
Fidanın tomurcuk zamanı gübre şerbeti veya suni gübre eritilmiş suyla arada bir sulandığında bol çiçek açar.


Gül Dikimi : 
Gülün dikimi için açılan çukura gübre ile karıştırılmış az miktarda toprak atılır. Aldığınız fidan saksıdan toprağı dağıtılmadan çıkartılır. Fidan açılan çukura oturtulur. Gübreli toprak ile çukur doldurulur. Toprak dikkatli bir şekilde sıkıştırılır. Ardından sulaması yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız