Calathea Yetiştiriciliği

Calathea bitkisi dekoratif yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Az rutubetli ,  yarı gölge yerlerde yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında bol suya ihtiyaç duyarlar. Sonbahar ve kış aylarında verilen su miktarı azaltılmalıdır. Toprağının nemli kalması yeterli olacaktır. Sonbahar ve kış aylarında 15 -18 C derece sıcaklıkta muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Yüksek ya da düşük sıcaklıkta bırakılması yapraklarının sararmasına neden olur.
Üretimi sera ortamında çelikle ; ev ortamında ise kökten ayırma ve daldırma yöntemi ile yapılır. Bitkinin anavatanı Brezilya'dır. Gelişme döneminde sıcaklığın 23 C derecede olması gerekir. Yazın yarı gölge , kışın ise aydınlık yerlerden hoşlanırlar.

Mart ayından Eylül ayının sonlarına kadar bolca su verilmelidir bitkiye. Kuru hava koşullarında yapraklarında lekeler meydana gelmekte ve sararmaktadır. Bu yüzden bulunduğu ortamın nem oranı yüksek olmalıdır. Ya da yapraklarına su püskürtülmelidir. Kışın toprağı tümüyle kesinlikle kurutulmamalıdır.
En önemli zararlıları Kırmızı Örümceklerdir. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük zararlılardır. Yapraklarda sarı,beyaz ve kahverengimsi lekeler oluştururlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız