Sardunya Çiçeği Yetiştiriciliği


Sardunya çiçeğinin anavatanı Güney Afrikadır. Doğada 230 kadar türü bulunmaktadır. Çok yıllık otsu ve yarı odunsu çalı biçiminde bitkilerdir. Yaprakları parçalı ve palmat damarlıdır. Orta kısımları açık, kenarları koyudur. Çiçekleri yalınkat ve katmerli, kırmızı, turuncu, pembe, beyaz kenarlıdır. 
Güzel çiçekleri için yetiştirilirler. Türüne göre hem saksı yetiştiriciliğinde hem de bahçe peyzaj ve çit bitkisi olarak tercih edilebilirler. Akdeniz ve ege yörelerinde genelde evlerin bahçelerinde görürüz. Diğer bölgelerde balkon ve evde saksı bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

Sardunya Bitkisinin Ekolojik İstekleri

Bitkinin en iyi gelişimi gösterdiği sıcaklık değeri 15 C derece civarıdır. Kışın sardunyalar en düşük 7 - 10 C derecede bulundurulmalıdır. 
Sardunyalar genelde yüksek orantılı nemden hoşlanırlar. Nem oranının yaklaşık olarak %70 civarında olması gerekmektedir. 
Sardunyalar kışın  bol ışık ihtiyacı duyarlar. Yazın ise daha çok yarı gölge yerleri severler. Yazın özellikle doğrudan güneş alan yerlerde bulundurulmamaları gerekmektedir. 
Bitki büyüme ve çiçeklenme döneminde bolca sulanmalıdır. Çok sıcak havalarda sık sık su püskürtülmelidir. Çiçeklenme döneminden sonra ise fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta derecede nemli hatta biraz kuru bile bırakılabilir. Sulamasını hep aynı ölçü ile yapmanız da çok faydalı olacaktır. 
Saksıda biriken su varsa bu mutlaka dökülmelidir. Aksi halde bitkiniz köklerinden çürümeye başlar. 
Sardunyanızın çiçeklenme dönemi dışında su ihtiyacını anlayabilmeniz için saksı toprağına elinizi batırmanız yeterli olacaktır. Eğer elinizi toprağa batırdığınızda nemli ise sulama yapmanıza gerek yoktur. Eğer kuru ise o zaman sulama yapabilirsiniz. Özellikle kış aylarında sulamasına dikkat edilmelidir. Soğuk musluk suyu vermekten kaçının. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş su vermeniz bitkinin gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır. 
Bir de kış aylarında verdiğiniz su miktarını azaltmalı, güneşli gün sayısının azaldığı kış günlerinde bitkinizin daha fazla güneş almasını sağlayacak yerlerde bulundurmanız gelişimi açısından oldukça faydalı olacaktır. 
Sardunya Çiçeği Yetiştiriciliği
Foto kaynağı: https://bilgihanem.com/sardunya/#sardunya-ciceginin-sulama-ve-nem-istegi-nasildir?

Sardunya Çiçeğinin Toprak İsteği Nasıldır?

Sardunya çiçeği gübre yönünden zengin toprakları sever. Toprağına biraz da kil karıştırırsanız veya killi toprak karışımı bulursanız bu sardunyanız için ideal bir toprak olacaktır. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerden sardunya toprağı ya da killi gübreli karışımlı toprak olarak isterseniz temin edebilirsiniz.
Sardunya Bitkisi Bakımı

Foto kaynağı: https://bilgihanem.com/sardunya/#sardunya-ciceginin-sulama-ve-nem-istegi-nasildir?

Sardunya çiçeğinin sağlıklı gelişebilmesi için kuruyan dal ve çiçeklerini temizlememiz gerekmektedir. Kurumuş dallar bir makas yardımıyla bitkiye zarar vermeden dikkatli bir şekilde bitkiden ayrılmalıdır. Kuruyan ya da solan çiçekler varsa bunlar da temizlenmeli ve bitkiden ayrılmalıdır. 
Eğer bu temizlikler yapılmazsa zamanla bitkimizin sağlığı da bundan etkilenecektir. Daha fazla çiçek ve dalların kurumaya yüz tuttuğunu göreceğiz. 

Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bitkinin üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlar herhangi bir tohum kompostuna şubat ayında ekilir. Ortam sıcaklığının 16 - 18 C derecede bulundurulması durumunda 5- 10 gün içerisinde çimlenme görülür. Oluşan fideler 4-5 yapraklı olduklarında saksılara şaşırtılarak üretimi yapılmış olur. 
Çelikle üretimde ise; çelikler ortalama 7.5 cm uzunluğunda olmak üzere, çiçek tomurcuğu taşımayan yan sürgünlerin uçlarından alınır. Çelikler fazla uzun değilse uçtaki son yaprak bırakılır. Çelikler birkaç saat kurumaya bırakılır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarda turba ve kum veya perlit karışımına dikilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız