Küpe Çiçeği Yetiştiriciliği

Küpe çiçeği ; çiçekleri aşağı dönük çok hoş kokuya sahip güzel bir süs bitkisidir. Adını da zaten şeklinden almıştır. Çiçekleri aşağı doğru sarkık ve küpe gibidir.

Çok yıllık bir süs bitkisidir. Genellikle saksılarda , açık havada yetişir. Bu bitki içeri alınmamalıdır. Hava şartları ne olursa olsun içeri alınmamalıdır. Eğer hava çok çok soğuksa ısı sıfırın altına düşmüşse kısa bir süreliğine alabilirsiniz ancak kesinlikle sıcak bir yere almayınız.

Bahar gelince budamasını güzelce yaparsanız , toprağını yadırgamayacağı saksıya dikerseniz size en güzel çiçeklerini sunacaktır.

Özellikle balkonlarda çok güzel duran bir bitkidir. 15 metreye kadar boylanabilir. Sıcaklığı sevmeyen bir bitkidir. O yüzden ülkemizde yetiştiriciliği biraz daha zor olmaktadır. Çok yıllık bir bitkidir. Kırmızı, mor, beyaz ve pembe renkte çiçekler açar. 

Küpe Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği
Küpe Çiçeği Bakımı ve İstekleri
Foto kaynağı: https://blog.ciceksepeti.com/kupe-cicegi/

Küpe Çiçeği Bakımı

Öncelikle, bu bitkinin bir dış mekan bitkisi olduğunu bilmelisiniz. Aşırı sıcak yerleri hiç sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgara açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. Aksi takdirde ölür. Evde yaşamaz. İlle evde olsun istiyorsanız bu mümkün değildir. Zaman zaman en fazla bir günlüğüne ev içinde misafir edebilirsiniz. Yarı gölgeli ve serin açık hava mekanları en sağlıklı gelişeceği yerlerdir.

Küpe çiçeği havalar soğumaya başlayınca içeri alınır. Camekanlı bir balkon, bitkinin kışı sağlıkla geçirmesine yetecektir. Kış sonuna doğru küpe çiçeği derince budanır ve saksı değiştirilir. Çelikleri ayrı saksılara dikilerek yeni bitkiler elde edilebilir.

ÖZELLİKLERİ:

ISI: Küpe çiçeği kış aylarında 12-15 derecede tutulmalıdır. Aşırı sıcakları da hiç sevmeyen bir bitkidir. 

IŞIK: Küpe çiçekleri güneşten uzak aydınlık bir yer ister. Yarı gölgelik alanları daha çok sever. 

SULAMA: İlkbahardan sonbahara kadar toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın çok az sulayın. Kışın aşırı sulamadan kaçınmanız gerekir. Kışın toprağına bakıp sulama yapın. Toprak yüzeyi kurumuşsa sulamasını yapmalısınız. Aşırı sulama meydana gelirse çiçekleri dökülmeye başlayacaktır. 

NEM: Yazın yapraklarına ara sıra su püskürtün. Bu bitkinizin nem ihtiyacını karşılamasını sağlayacaktır. 


Küpe Çiçeği Ekolojik İstekleri

Foto kaynağı: https://www.cicekal.net/blog/kupe-cicegi-bakimi/

Küpe Çiçeği Yetiştirilmesi

Her türlü toprakta yetişebilir. Ama gübre katsanız bile yıllarca saksılarda kullanılan aynı toprak iyi değildir. Toprağın drenajının iyi olması gerekir. Saksıda yetiştiriyorsanız saksının altında drenaj deliklerinin olmasına dikkat ediniz. Aksi halde sulama yaptığınızda fazlalık su bitkinin köklerine zarar verecektir. Gevşek yapılı toprak seçimi yaparsanız bitkinizin kök gelişimi de daha iyi olacaktır. 

Musluk suyuyla sulana sulana içinde zararlı maddeler artar. Açık hava süs bitkileri genelde toprak seçmez. Gıdalarında güneş en önemli unsurdur. Küpe çiçeği gibi bazı bitkiler her ne kadar az güneş istese de tamamen güneşsiz kalınca gıdasız da kalırlar. Yanına bir sopa dikerek dallarını bağlamalısınız. Yoksa dallar çiçekleri taşıyamayacağından aşağı doğru eğilirler. Bu özelliğinden dolayı saksıyı yüksekçe bir yere koyarak dalları aşağı sarkık gelişecek şekilde yetiştirenler de vardır.

Küpe Çiçeği Üretilmesi

Yan dallarından alacağınız çok eski olmayan sağlıklı, canlı bir dalı direkt toprağa dikin. Buna daldırma usulü veya çelik ile üretme denir. Açık havada gölgeli bir yerde barındırın. Gelişmeye başlasa bile yeterince köklenmemiştir. Dalı diktikten sonra uzunca bir müddet, hatta gelişmeye başladıktan sonra bir iki hafta hiç el sürmeyin. Genelde zor tutar. Tuttuğundan emin olunca daha güneşli bir yere alın. Çiçekleri kolay kolay tohum vermez. Tohum oluşursa tohumla da çoğaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız