Lisianthus Yetiştiriciliği

Pembe , beyaz ve mavi renkte çiçeklere sahiptir. Vazo ömrü oldukça dayanıklı bir çiçektir. O yüzden evde yetiştiriciliği öncelikli olabilen bir bitkidir.
Üretimi tohum ile yapılır. 1000 adet lisianthus elde edebilmek için 1/8 gr tohum hesap edilir. 40x25 cm lik kasalara eğer şaşırtma yapılacaksa ; 800 fide , yapılmayacaksa 300 fide yetişecek şekilde tohumlar ekilmelidir. Tohum çeşitleri toz ya da kaplama halindedir. Toz tohum ekimi serpme yöntemi ile ekilir. Kaplama tohumlar ise kasalara tek tek elle ya da makine yardımı ile yapılabilir.
Tohumların ekiminden 7 - 8 gün sonra çimlenme görülür. Çimlenme sonrasında sıcaklığın 18 - 19 c derecede tutulması gerekmektedir. Fideler 8 - 13 hafta sonrasında dikim için hazır hale gelirler.
Lisianthuslar çok hassas bitkilerdir. Özellikle sulama konusuna çok dikkat edilmelidir. Fazla sulama fidelerde çökmelere neden olacaktır. Sulama sisleme şeklinde yapılmalıdır. Geceleri mümkün olduğu kadar bitkinin üzerinde su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

Lisianthus yetiştiriciliğinde toprağın ph değeri 6 - 6.5 arasında olmalıdır. Organik madde bakımından zengin toprak olması gerekmektedir. Ayrıca drenajı çok iyi yapılmalıdır.
Lisianthus bitkisi uzun süreli güneş seven bir bitkidir. Gün boyu güneş ışığı ihtiyacı vardır. Çiçeklenmeleri de uzun süreli gün ışığı almalarına bağlıdır. İhtiyaçlarından daha az gün ışığı aldıklarında çiçeklenme miktarları azalır ve yapraklanma sayısını artırırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız