Kesme Çiçek Yetiştiriciliği

Kesme Çiçeklerin Sınıflandırılması : 
1- Soğanlı Kesme Çiçekler : Soğanlı kesme çiçek yetiştiriciliği ile çoğaltma genellikle toprak altında olan soğan ya da yumru ile olur. Bu tip çoğaltılan bitkilere örnek verecek olursak ; en başta lale, lilium , frezya , glayöl yer alır.
2- Aşı , Çelik ya da Doku Kültürü ile Çoğaltılanlar : Bu tür bitkilerin çoğaltılması genellikle ; çelik ya da aşı yöntemi ile olur. Gül , Karanfil , Kasımpatı , ve Gerbera bu tür yöntemle çoğaltılan çiçeklerdir. 
3 - Tohumdan Çoğaltma :  Böyle bitkiler genellikle tohumdan çoğaltılırlar. Örnek verecek olursak ; Şebboy , Hüsnüyusuf , statis ve aster bitkilerini ön sıralara koyabiliriz.
4 - Kesme Yeşillikler : Bu grupta yer alan bitkiler genellikle çelik ve tohumla yetiştirilir. Cipso , Kuşkonmaz , trakelyum ön sırada olanlarıdır.

Kesme çiçekçilikte her çiçeğin istekleri ve ihtiyaçları farklıdır. Ancak hepsinin de bir ortak özelliği vardır ; kesme çiçekleri kış aylarında çiçek kesecek şekilde yetiştirmek gerekir.
Kesme çiçekler genellikle plastik ya da cam örtülü seralarda yetiştirilir. Ancak iklimin uygun olduğu bölgelerde tarlalarda da yetiştiriciliği uygundur.

Kesme çiçeklerin yetiştirileceği topraklar genellikle ; kumlu , milli ve süzek özellikli toprak olmalıdır. Toprak phı : 6.5 - 7.5 arası olmalıdır. Organik gübre (yanmış ahır gübresi) bakımından bol olmalıdır. Drenaj çok önemli. Toprağın drenajı çok iyi yapılmalıdır. Toprağa verilen fazla su kesinlikle drenajlanmalı ve ortamdan alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız