Karanfil Yetiştiriciliği

Karanfil çiçeği ülkemizde sık yetiştirilen ve süs bitkiciliğinde sık kullanılan bir çiçektir.

Karanfil her türlü toprakta yetişebilme özelliğine sahiptir. Drenajı iyi yapılmış , geçirgen, kumlu- hafif killi , organik maddece zengin, hava-su dengesi yeterli olan topraklarda çok iyi sonuçlar verir. Toprağının yabancı otlardan temizlenmesi de gerekmektedir.

Sıcaklık etkeni karanfilin çiçeğini, yapraklarını, çiçeğin boyunu, sapını ve gelişimini oldukça önemli şekilde etkileyen en büyük etkenlerden birisidir. Sıcaklığın en az 7 C derecenin üstünde olması gerekmektedir. Bu sıcaklık değerinin altına inince çiçeklenme miktarı ve çiçeğin büyüme hızı düşecektir. Kalite azalacaktır. Çok soğukta ise bitki ölecektir.
karanfil çiçeği

Yaz aylarında karanfil fazla güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Çok fazla ışığa maruz kalan karanfilin çiçeklerinin rengi açılır, çiçeklenme sayısı azalır verim ve kalite düşer. Böyle durumlarda gölgelendirme yapılmalıdır.

Karanfil dikiminden hemen sonra sulama işlemi yapılmalıdır. İlk 15 - 20 gün boyunca yağmurlama ile sulama yapılmalıdır. bu dönemden sonra damlama sulamaya geçilebilir.
Karanfil sulanırken yapraklarına suyun gelmemesine dikkat edilmelidir. Hava şartlarına ve toprak yapısına göre sulama sıklığı ve miktarı ayarlanır. Sulamada dikkat edilecek en önemli husus karanfili kurutmamak ve toprağı da çok sulayıp çamurlamamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılarımız